Duurzame sloffen - Fairtrade

Duurzame sloffen

  • Wat zijn duurzame sloffen?
  • Slow Fashion
  • Biologische materialen
  • Fairtrade pantoffels
  • Tofvel x Our Planet
  • Wat klanten zeggen

Wat zijn duurzame sloffen?

Voor Tofvel bestaat duurzaamheid uit verschillende pijlers. Ten eerste willen we kwalitatief hoogwaardige producten leveren. Sloffen die lang meegaan en niet onderhevig zijn aan seizoen trends; slow fashion. Daarnaast werken we met natuurlijke materialen om de impact op het milieu te minimaliseren. Dat betekent diervriendelijke schapenwol en een productie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Tot slot zorgen onze pantoffels voor lokale werkgelegenheid. Door het betalen van een eerlijk loon krijgen hele families een beter toekomstperspectief. Onze makers zijn daarom ook trots op elk paar handgemaakte Tofvel sloffen.

Tofvel staat voor slow fashion!

Je vindt bij Tofvel geen uitgebreide collectie met tal van modellen die elk jaar weer worden vervangen met nieuwe collecties. Wij bieden een hoog en een laag model in verschillende kleuren en bij het hoge model keuze uit een zachte of harde zool. Tijdloos en gemaakt om jaren mee te gaan. Alle Tofvel sloffen zijn unisex, dus voor zowel dames als heren. En omdat wij onze collectie niet ieder seizoen vernieuwen, hebben wij nooit te maken met een voorraadoverschot van oude collecties. Onverkochte artikelen worden dan ook nooit verbrand of anderszins vernietigd.

Bovendien wordt een Tofvel pas vervangen als deze is versleten, niet omdat het uit de mode is. We spreken uit ervaring dat klanten eerder bij ons terugkomen om een paar voor een familielid te kopen, dan om zelf een nieuw paar te kopen omdat deze versleten zijn.

Door onze slow fashion denkwijze minimaliseren we de ecologische voetafdruk. Bij Tofvel willen we duurzame sloffen leveren die super lekker zitten en bij iedereen in de smaak vallen. Hierdoor geen keuzestress en minder kans op retouren. Bovendien worden de pantoffels op authentieke wijze met de hand vervaardigd van biologische materialen. Dus geen massaproductie met belastende grondstoffen in grote fabrieken met een hoge uitstoot.

Biologische schapenwol

De schacht van een Tofvel wordt gemaakt van 100% natuurlijke wolvilt. De wol die hiervoor wordt gebruikt is afkomstig van vrij grazende schapen uit Nieuw Zeeland. Ze worden niet onderworpen aan mulesing en tevens op een diervriendelijke manier geschoren. Dit gebeurt aan het begin van de lente. Op die manier hebben de schapen het lekker warm in de winter en koel in de zomer. Net als de eigenschappen van onze pantoffels. Het is dus een puur biologisch verantwoord materiaal, dat ook nog eens volledig recyclebaar is.

Mulesing is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het is een pijnlijke behandeling waarbij de huid rond het achterwerk van een schaap wordt weggesneden. Uit kostenoverwegingen gebeurt dit vaak ook nog eens zonder verdoving. Mulesing wordt gedaan om een wolvrij gedeelte te creëren, zodat poep en urine zich hier niet aan de wol gaan hechten. Dit verminderd het aantrekken van bromvliegen om dodelijke infecties te voorkomen. De bromvlieg legt eitjes in de achterste huidplooien van het merino schaap, waarvan de larven bij uitkomst het schaap gaan aanvreten. Vooral merino schapen die worden gehouden in warmere gebieden zijn gevoelig voor deze infecties. In Nieuw Zeeland is mulesing niet gangbaar vanwege het koelere klimaat en het houden van schapen met minder diepe huidplooien.

De mulesing vrije wol wordt eerst gewassen en gekamd. Vervolgens kan hier wolvilt van worden gemaakt. Dit ontstaat als er twee lagen wol haaks op elkaar worden gelegd en met heet sopwater worden bevochtigd. Door wrijving met water en de natuurlijke zeep gaan de vezels in elkaar haken en ontstaat de wolvilt die voor de pantoffel schachten kan worden gebruikt. Voor het verven van de wolvilt wordt enkel ecologische verf gebruikt.

De wolvilt wordt zonder gebruik van chemicaliën en synthetische stoffen behandeld. Puur natuur dus! De wol zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat voor de voeten, maar is bovendien zelfreinigend. Het hoge gehalte lanoline die van nature in de wol zit zorgt voor een perfecte impregnering tegen vuil, wind en zon. Ook voorkomt het dat wol zweetluchtjes opneemt. Voor het reinigen van de pantoffels zijn dus geen schoonmaakmiddelen nodig.

In een andere blog leggen we je uitgebreid uit waarom wol voor pantoffels zo'n geweldig materiaal is.

Fairtrade pantoffels

Bij Tofvel hechten we veel waarde aan productie op kleine schaal in plaats van massaproductie. Elke Tofvel wordt op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt in een kleine handwerkfabriek in Kathmandu, Nepal. Om het ambacht te benadrukken en omdat de makers trots zijn op elke Tofvel die ze maken, worden ze voorzien van een handtekening van de maker. Deze wordt in de schacht geborduurd. Met het meegeleverde kaartje weet jij precies wie jouw paar duurzame Tofvel sloffen heeft gemaakt. Hoe leuk is dat?

Tofvel zorgt niet alleen voor warme voeten. Met Tofvel koop je duurzame sloffen die je ook nog eens een goed en warm gevoel geven. Een bijdrage aan een betere wereld. Ze worden op ethisch verantwoorde wijze geproduceerd. De productie van Tofvel zorgt voor lokale werkgelegenheid, financiële ondersteuning en een eerlijk inkomen voor de makers. Hiermee maken de makers een betere kans zich te ontwikkelen en dat de kinderen van de makers een kans krijgen om naar school te kunnen gaan. Dit is in Nepal niet zo vanzelfsprekend als voor ons. Het geeft de lokale economie een boost voor een betere toekomst.

Tofvel x Our Planet

Tofvel is aangesloten bij het Our Planet keurmerk en voldoet hiermee aan strikte criteria op gebied van milieu, maatschappij en dierenwelzijn. Het keurmerk is een initiatief van buitensportwinkel Bever en moet klanten helpen om bewustere keuzes te maken en bedrijven ondersteunen bij het streven naar een duurzamere toekomst. Meer weten? Lees onze blog over het Our Planet keurmerk.

Wat klanten zeggen

"Hele goede eerlijke producten. Het loopt heerlijk. Nog nooit zulke fijne sloffen gehad!"

"De goede informatie hoe deze pantoffels zijn, en zó warm. We hebben ze ook al aan onze dochter gegeven, die altijd koude voeten had. En zo fijn dat de dames die ze maken geld krijgen wat ze verdienen. Dat geeft een extra goed gevoel."

"Alles was goed: het materiaal, de vorm, de geborduurde handtekening van de maakster, het comfort van het dragen, de verpakking....super. ♡♡♡"

Bekijk alle beoordelingen over Tofvel.

De beste wollen sloffen

De beste wollen sloffen

Lees meer
Warme sloffen

Warme sloffen

Lees meer